Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ


Η σημερινή συνταγή περιλαμβάνει – μα τι άλλο;;; - ζυμαρικά!!!! Μαγειρεμένα όμως με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και με υλικά εποχής που κατακλύζουν τους πάγκους της λαϊκής και τα βρίσκουμε όχι μόνο φρεσκότατα αλλά και πάμφθηνα….

Πανεύκολο φαγητό, μυρωδάτο, πρωτότυπο, υγιεινό και ελαφρύ! Ιδανικό για εκείνες της μέρες που θέλετε να μαγειρέψετε κάτι ώστε να ξεφεύγει από το κρέας. Σίγουρα δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει και είμαι περήφανη που το παρουσιάζω.

Πρόσφατα και εντελώς τυχαία ανακάλυψα μια σχετική συνταγή σε μια περιήγηση μου στο διαδίκτυο. Άλλαξα μερικά στοιχεία, πρόσθεσα κάποια άλλα, την προσάρμοσα περισσότερο στο προσωπικό μου γούστο και στις επιταγές της υγιεινής, μεσογειακής διατροφής και…… βουαλά!!!!!!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σπαγγέτι (ή άλλο ζυμαρικό της προτίμησής σας. Προτιμήστε πάντως να είναι ολικής αλέσεως.)
  • 4 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 4 κολοκυθοανθούς ψιλοκομμένους
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (και τα δύο μας κάνουν οπότε βάζετε ότι σας βρίσκεται πρόχειρο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 4 – 5 λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • Μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους και αφήστε να στραγγίζουν.

Βάζετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα να κάψει καλά. Η ποσότητα να είναι τόση ώστε να καλύπτει καλά τον πάτο της κατσαρόλας.

Σωτάρετε σε χαμηλή θερμοκρασία το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν μαραθούν, προσθέστε το κολοκύθι και το καρότο. Ανακατεύετε καλά και μετά από λίγο προσθέτετε επιπλέον τους ανθούς, τα μανιτάρια και τον άνηθο.

Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε όλα μαζί να μαγειρευτούν για περίπου ένα δεκάλεπτο ανακατεύοντας συχνά και τσεκάροντας ότι το φαγητό δεν άρπαξε ή δεν στέγνωσε.

Ήρθε η ώρα του τυριού. Ρίξτε το στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε έτσι ώστε να λιώσει και να πάει παντού.

Τώρα έχετε δύο επιλογές σερβιρίσματος: Είτε βάζετε μια μερίδα σπαγγέτι σε 4 πιάτα και στρώνετε από πάνω μια γενναιόδωρη ποσότητα από το μείγμα λαχανικών που φτιάξατε, είτε ρίχνετε στην κατσαρόλα με το μίγμα τα βρασμένα ζυμαρικά και τα ανακατεύετε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα. (Προσωπικά προτιμώ το πρώτο αλλά…. Γούστα είναι αυτά!!!)

Σε κάθε περίπτωση, μόλις βάλετε το φαγητό στα πιάτα, το πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιιπέρι! Του πάει εξαιρετικά και κάνει τη διαφορά!!!!

Σημ: ΔΕΝ θα βάλουμε αλάτι, καθώς το τυρί είναι μπόλικο και αρκετά πικάντικο ώστε να δώσει από μόνο του την αψάδα που θέλουμε. Διαφορετικά θα βγει υπερβολικά αλμυρό.

Συνοδέψτε με ντοματοσαλάτα και παγωμένη μπύρα. 

Μην αργήσετε να πλύνετε την κατσαρόλα γιατί, εαν το τυρί κρυώσει και στερεοποιηθεί επάνω στην επιφάνεια, θα παιδευτείτε πολύ στο πλύσιμο.... Δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή....

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!!!!

5 σχόλια:

  1. Γειά σου (να υποθέσω) Σοφία:-)... Είδα πως έγινες μέλος του μπλογκ μου και ήθελα να σε επισκεφθώ μιας και έχεις κι εσύ το δικό σου χώρο. Δυστυχώς, λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν μπορώ να γίνω follower προς το παρόν αλλά πρόσθεσα τη διεύθυνσή σου στη λίστα των μπλογκ που παρακολουθώ. Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και ελπίζω να τα λέμε:-) Καλή συνέχεια και με το δικό σου μπλογκ, ελπίζω να μην το εγκαταλείψεις... Καλό απόγευμα- Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Υποθέτεις σωστά το όνομα.... Δεν θα το εγκαταλείψω. Τα μαγειρέματα είναι κάτι που αγαπώ πολύ. Απλώς είμαι σε φάση ψαξίματος και πειραματισμού. Έχω μαζέψει μπόλικο υλικό και σύντομα θα ανεβάσω αρκετές ενδιαφέρουσες συνταγές. Ακόμα ψάχνομαι με τεχνικές λεπτομέρειες βεβαίως.... Επιφυλάσομαι, όπως και να 'χει!

    Υ.Σ. Η συνταγή της βανίλιας με πέθανε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!! Περιμένω με αγωνία για τη συνέχεια που μας επιφυλάσσεις... Καλό βράδυ και ευχαριστώ για τα καλά λόγια:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοφία ήρθα και εγώ..καλώς ήρθες και καλώς σε βρίσκω!!!!Πέτυχα και ωραία συνταγή και σκέψου ότι σήμερα ήθελα να κάνω ''ταλιατέλες με κολοκυθάκια'' αλλά επειδή εδώ δεν είναι τόσο φίλοι,το άφησα!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!!!!!Εύχομαι ότι καλύτερο στο νέο σου επιχείρημα και εύχομαι να τα λέμε...Να είσαι πάντα καλά!!!Καλό απόγευμα σου εύχομαι Σόφία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να 'σαι καλά Ελένη μου! Η συγκεκριμένη συνταγή είναι χιλιοδοκιμασμένη. Τόλμησέ τη και θα αποζημιωθείς σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή