Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΊ, ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑ





Έσπαγα το κεφάλι μου να βρω μια συνταγή που να είναι…. εύγευστη, γιορτινή, εύκολη (γιατί αρνούμαι πεισματικά να βγω από τη βολή μου), να ξεφεύγει κάπως από τα τετριμμένα και ταυτόχρονα να παραμένει σχετικά διαιτητική. Ερεύνησα διάφορες συνταγές, συμβουλές και ιδέες, πάντρεψα πολλά διαφορετικά στοιχεία και προέκυψε το θαύμα!!! Ιδού το κατόρθωμά μου!!!

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

•    700 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (άπαχο και κομμένο σε μέτριες μπουκιές)
•    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ πακέτο λευκά μανιτάρια (κομμένα στα δύο)
•    10 κάστανα (τα καθαρίζουμε ωμά και τα ψιλοκόβουμε)
•    2 χούφτες αποξηραμένα cranberries
•    1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί (έβαλα sauvignon)
•    Λάδι (να καλύπτει καλά τον πάτο της χύτρας)
•    2 κ. σ. νισεστέ
•    1 κ. γ. αλάτι
•    ½ κ. γ. πιπέρι
•    1 κοφτό κ. γ. πάπρικα γλυκιά
•    2 κ. σ. Worcestershire sauce
•    1 ξύλο κανέλας
•    ½ κ. γ. κύμινο
•    4 μπαχάρια
•    Μερικοί σπόροι κόλιανδρου  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θα χρησιμοποιήσετε τη χύτρα. Ρίχνετε το λάδι και το βάζετε σε υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνετε μέσα κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

 Έπειτα ρίχνετε το κρέας και, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένετε να ροδίσει.

Τώρα, τη σειρά τους παίρνουν τα μανιτάρια. Τα ρίχνετε στη χύτρα και μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το κρασί και την Worcestershire sauce. Ρίχνετε επίσης τα κάστανα, τα cranberries, το πιπέρι, την πάπρικα, την κανέλα, το κύμινο, τα μπαχάρια και τον κόλιανδρο. Το αλάτι ΔΕΝ το ρίχνετε σε αυτή τη φάση αλλά το κρατάτε στην άκρη για αργότερα.

Τώρα ρίχνετε στο φαγητό νερό (αν το έχετε ζεστάνει θα είναι ακόμα καλύτερα!), ποσότητα τόση, ώστε να το καλύπτει επαρκώς και κλείνετε τη χύτρα. Από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνετε το μάτι στο 1 και μετράτε μισή ώρα.

Μόλις περάσει το μισάωρο, ανοίγετε τη χύτρα, ελέγχετε αν το κρέας έχει γίνει όσο τρυφερό χρειάζεται (αν είναι σκληρό θα πρέπει να παρατείνετε το χρόνο μαγειρέματος) και προσθέτετε το αλάτι και τον νισεστέ. Δυναμώνετε και πάλι τη θερμοκρασία στο μέγιστο και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει.

Το συνόδευσα με ρύζι basmati που ενώ έβραζε του πρόσθεσα κρόκο κοζάνης και παπαρουνόσπορο. Ταιριάξανε απίθανα!!! Εκτιμώ πως θα του πήγαινε επίσης πολύ ψητή γλυκοπατάτα που δένει όμορφα με το κάστανο. Φαντασία να έχουμε......

Καλοφάγωτο!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου