Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ


Υγιεινό, ελαφρύ, μυρωδάτο φαγάκι που θα λατρέψουν οι οπαδοί των λεμονάτων κατσαρόλας. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες συνταγές αλλά κατατάσσω τη συγκεκριμένη στα τοπ καθότι είναι γευστικά ισορροπημένη και ικανοποιεί λίγο πολύ όλα τα γούστα.

ΥΛΙΚΑ

·        1 στήθος γαλοπούλας σε κομματάκια
·        1 κουτί φρέσκα λευκά μανιτάρια σε ροδέλες
·        1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·        1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
·        2 πιπεριές σε ροδέλες (ότι χρώμα θέλετε – προσωπικά αγαπώ τις πράσινες γιατί πικρίζουν λίγο όταν μαγειρεύονται)
·        Τον χυμό ενός λεμονιού
·        2 κ. σ. μουστάρδα
·        1 κ. γ. αλάτι
·        ½ κ. γ. πιπέρι
·        Ρίγανη, δενδρολίβανο
·        1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
·        1 ποτηράκι καφέ λευκό ξηρό κρασί

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χρησιμοποιείτε τη χύτρα σας. Βάζετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, σωτάρετε τη γαλοπούλα, το κρεμμύδι και το σκορδάκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Μόλις η γαλοπούλα ‘ασπρίσει’, τη σβήνετε με το κρασί.

Σε δύο ποτήρια νερό, διαλύετε τη μουστάρδα, το λεμόνι, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και ρίχνετε αυτό το μίγμα στη χύτρα. Τώρα σκεπάστε τη χύτρα με το καπάκι της αλλά ΜΗΝ την κλείσετε και αφήστε το φαγάκι να βράσει για μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.

Ήρθε η ώρα των λαχανικών. Αφαιρέστε το καπάκι από τη χύτρα και προσθέστε τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Αν κρίνετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα, μπορείτε να το κάνετε σε αυτό το στάδιο. Να έχετε πάντως υπόψιν ότι τα λαχανικά θα βγάλουν και το δικό τους ζουμάκι κατά τον βρασμό.

Τώρα κλείστε την χύτρα και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια κλείστε το μάτι και αφήστε τη χύτρα κλειστή για 10 λεπτά ακόμη να ηρεμήσει και να ‘κάτσει’.

Συνοδεύεται ιδανικά από άγριο ρύζι ή ρύζι μπασμάτι. Την τελευταία φορά που το μαγείρεψα, πειραματίστηκα προσθέτοντας σε 1 ½ φλιτζάνι μπασμάτι, ½ φλιτζάνι κινόα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!! Όσον αφορά το αλκοόλ, τόσο ένα δροσερό μοσχοφίλερο όσο και μια παγωμένη ξανθιά μπύρα υποστηρίζουν το φαγάκι μας χωρίς να εξουδετερώνουν τα φίνα αρώματά του……

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου