Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΒΟ


Εξαιρετικό φαγάκι, καλοκαιρινό, με υλικά εποχής, πεντανόστιμο και πολύ εύκολο!!!!! Είχα μάθει τη βασική συνταγή από τη γιαγιά μου, μαστόρισσα στα παραδοσιακά μαγειρέματα, και την αναπροσάρμοσα ώστε να βγει πιο λίγο πιο υγιεινή για τα σύγχρονα δεδομένα. Μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να την πετύχω, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο…..

ΥΛΙΚΑ

  • 800γρ. μοσχαρίσιο κρέας (άπαχο και κομμένο σε μικρά όμορφα κομμάτια)
  • 3 μελιτζάνες (κομμένες σε χοντρές φέτες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • ½ κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. γ. μπούκοβο γλυκό
  • ¾ ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. πελτέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θα χρησιμοποιήσετε τη χύτρα για να γίνει σύντομα το μοσχαράκι μαλακό και να λιώνει στο στόμα.

Βάζετε το λάδι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Σωτάρετε αρχικά το κρεμμύδι παρέα με το κρέας, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει. Το κάνετε αυτό για μερικά λεπτά μέχρι να δείτε ότι το κρέας έγινε περισσότερο καφετί και λιγότερο κόκκινο.

Έπειτα προσθέστε το σκόρδο και τις μελιτζάνες και ανακατέψτε λίγο να τις πιάσει το λάδι ίσα ίσα ΧΩΡΙΣ να τσιγαριστούν όμως!!!

Τώρα μπορείτε να βάλετε το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και τον πελτέ καθώς και 1 ποτήρι νεράκι.

Κλείνετε τη χύτρα και αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Ανοίγετε μετά τη χύτρα και βλέπετε τι γίνεται μέσα. Αν δείτε ότι έχει περισσότερο νερό και λάδι απ’ όσο θέλετε, βράζετε με ανοιχτό καπάκι για ακόμα ένα τέταρτο περίπου, παρακολουθώντας το φαγητό συχνά πυκνά για να μην κολλήσει ή παραστεγνώσει. Θέλουμε να βγει ζουμερό (δηλαδή ούτε στεγνό ούτε πολύ νερουλό…. Αλλά σε μια ενδιάμεση κατάσταση).


Συνοδεύεται απαραιτήτως από μια δροσερή σαλάτα (το καλοκαίρι λατρεύω την αγγουροντομάτα με ρίγανη και λίγο ωμό ελαιόλαδο) και κρασί ή ουζάκι!!! Του πάει επίσης πολύ το ρύζι μπασμάτι. Γενικά να έχετε στα υπόψιν σας ότι επειδή το συγκεκριμένο φαγάκι είναι κάπως πικάντικο, θα πρέπει να το συνοδεύετε με δροσερές – ουδέτερες γεύσεις ώστε να εξισορροπείται η συνολική γεύση. Αν π.χ. θέλετε να βάλετε παρέα κάποιο τυράκι, προτιμήστε καλύτερα κάτι δροσερό και ήπιο τύπου ανθότυρο, μυζήθρα κλπ κλπ. Επιστρατεύστε το γούστο σας και τη φαντασία σας. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν πουθενά…

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου