Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Χταπόδι ντίρλα στη λαδόκολλα


Κλασσικό καθαροδευτεριάτικο έδεσμα και αγαπημένο φαγητό μαμάς. Επιβάλλεται να φτιαχτεί μεθαύριο… θα με θυμηθείτε!!! Είναι τόσο εύκολο που μπορεί να το φτιάξει ο καθένας. Ιδού:


Υλικά:
 
1 χταπόδι ολόκληρο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1/3 ποτηράκι λάδι
1/3 ποτηράκι μπαλσάμικο
2 δαφνόφυλλα
4 μπαχάρια
1 κ. γ. ρίγανη
½ κ. γ. μαύρο πιπέρι
Προαιρετικά ελάχιστο αλάτι (εγώ δεν βάζω καθόλου καθότι το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του)




Διαδικασία:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνεις ένα βαθύ ταψί που να χωράει το χταπόδι ικανοποιητικά. Το στρώνεις με χρυσόχαρτο και πάνω από το χρυσόχαρτο βάζεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Τόσο το χρυσόχαρτο όσο και η λαδόκολλα να είναι μεγαλούτσικα. Θα τοποθετήσεις το χταπόδι στη λαδόκολλα. Έπειτα θα βάλεις τα υπόλοιπα υλικά και θα κλείσεις τη λαδόκολλα στην κορυφή, στριφτά (σαν καραμέλα). Μετά θα γυρίσεις και θα κλείσεις το χρυσόχαρτο με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας μέσα στο ταψί ένα ωραίο σφιχτό πακετάκι. Θα το ψήσεις για 2 ώρες. Μετά θα το ελέγξεις τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το χταπόδι μαγειρεύεται στα δικά του υγρά που θα έχουν ενσωματωθεί με τα υλικά που χρησιμοποίησες. Θα πρέπει να γίνει μαλακό και πολύ τρυφερό. Αν δεις ότι “κρατάει” ακόμα θα πρέπει να συνεχίσεις το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το στραγγίζεις από τα υγρά που θα έχουν βγει και σερβίρεις.

Σερβίρισμα:

Παίρνεις μια ωραία πιατέλα. Κόβεις το χταπόδι σε ροδελίτσες και προσθέτεις λάδι, μπαλσάμικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικη ρίγανη. Ανακατεύεις καλά και γαρνίρεις αν θέλεις με μερικές ξυδάτες ελιές καλαμών.  

Ταιριάζει απερίγραπτα με πατατοσαλάτα….  

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ντιπ καταντίπ γίναμε....

Ανάρτηση τελευταίας στιγμής για ένα γρήγορο ντιπ γιαουρτιού που παντρεύεται υπέροχα με τα ψητά κρεατάκια που θα απολαύσουμε απόψε! Είναι πανεύκολο, δροσερό, πολύ πιο ελαφρύ από το κλασσικό "γιαουρτοσκόρδιον", light σε λιπαρά και θερμίδες και εμπνευσμένο από ινδική σουβλακερί που με έχει μόνιμη πελάτισσα!!!


Γιαούρτι στραγγιστό 2%
μαϊντανό ψιλ/νο
άνηθο ψιλ/νο
φρέσκια μέντα ψιλ/νη
αγγουράκι σε μικρά κυβάκια
καρότο σε κυβάκια
κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κυβάκια
αλατοπίπερο
λίγο ελαιόλαδο
ελάχιστο κύμινο για πασπάλισμα


Καθορίζετε τις ποσότητες σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και την τελική ποσότητα που θέλετε να προκύψει. Τα ανακατεύετε όλα μαζί να γίνουν ομοιογενή, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο κύμινο και βάζετε στη μέση φυλλαράκια μαϊντανού ή μέντας για ντεκόρ. Φροντίστε να κάνετε γενναιόδωρη ποσότητα. Τραβιέται πάρα πολύ με το κρέας και είναι εύκολο να ξεμείνετε γρήγορα.....


Καλή τσικνοπέμπτη να έχουμε!!!! Περάστε σούπερ!!!


Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Κοτόπουλο αποκάλυψη!!!


Αυτό το φαγητό είναι απίθανο!!! Είναι ελαφρύ, πολύ γευστικό και πανεύκολο. Τα αρώματά του ισορροπούν άψογα μεταξύ τους, η βότκα του δίνει μια αψάδα που απλά υπονοείται στον σωστό βαθμό και η υφή του είναι βελούδινη και εθιστική. Βασικά ακολούθησα το ένστικτό μου και τελικά δικαιώθηκα. Ιδού:

Για 4 μερίδες:
750 γρ. στήθος κοτόπουλου σε μπουκίτσες
1 ψιλ/νο κρεμμύδι
2 ψιλ/νες σκελίδες σκόρδο
2 – 3 κ. σ. λάδι
1 μικρή συσκευασία λευκά μανιτάρια σε φετάκια
1 σφηνάκι βότκα
200 ml κρέμα γάλακτος (έβαλα light)
1/3 ματσάκι ψιλ/νος μαϊντανός
Μίγμα από 1 κ. σ. πάπρικα γλυκιά, 1 κ. γ. κάρυ και 1 κ. γ. μουστάρδα σε σκόνη
4 μπαχάρια
1 κ. σ. μουστάρδα απαλή
1 κ. γ. αλάτι
4 – 5 κόκκοι πιπέρι (δε χρειάζονται σπάσιμο, θα διαλυθούν στην κατσαρόλα)
1 κ. σ. νισεστέ ή corn flour ή αλεύρι


Διαδικασία

  1. Πασπαλίζεις το κοτόπουλο με το μίγμα πάπρικα – κάρυ – μουστάρδα. Το αφήνεις για 15 λεπτά να εμποτιστεί καλά με τα αρώματα των μπαχαρικών.

  1. Βάζεις σε μέτρια φωτιά το λάδι να κάψει και σωτάρεις το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει λίγο, ρίχνεις το σκόρδο και σωτάρεις για 3 λεπτά. Τώρα θα δυναμώσεις τη φωτιά και θα προσθέσεις το κοτόπουλο. Σε αυτό το σημείο θέλει καλό ανακάτεμα γιατί το κοτόπουλο θα τείνει να κολλάει στον πάτο. Μόλις πάρει ωραίο λευκό χρώμα, προσθέτεις και τα μανιτάρια. Αφού τα αφήσεις και αυτά για κανένα 3λεπτο περίπου, ρίχνεις τη βότκα και ανακατεύεις. Προσθέτεις 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, τον μαϊντανό, την απαλή μουστάρδα, τα μπαχάρια και το πιπέρι. Τα υγρά θα πρέπει να καλύπτουν το φαγητό κατά τα 2/3 τουλάχιστον. Χαμηλώνεις το μάτι, κλείνεις το καπάκι και σιγοβράζεις για μισή ώρα περίπου.

  1. Αφού περάσει το μισάωρο, ανοίγεις το καπάκι και ελέγχεις αν μαλάκωσε το κοτόπουλο. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και το νισεστέ, δυναμώνεις την φωτιά, ανακατεύεις και περιμένεις για 3 με 4 λεπτά να δέσει η σάλτσα.

  1. Πηγαίνει τέλεια με ρύζι μπασμάτι. Εγώ το σερβίρω με το διάσημο μπασμάτι μου με σαφράν και παπαρουνόσπορο. (κατά το βρασμό του, του ρίχνω σαφράν και παπαρουνόσπορο) :ΡΡΡ

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Λάχανο μασκαρεμένο σε γλυκόξινο πειραΖμό!!!!


Η προσπάθειά μου να μεταμφιέσω το εν λόγω ζαρζαβατικό σε ιδιαίτερη νοστιμιά, απέδωσε τα μέγιστα!!! Αυτό που προκύπτει είναι μια ζεστή λαχανοσαλάτα όλο άρωμα…..


(για 4 άτομα)
½ κόκκινο λάχανο κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 καρότο σε ροδέλες
5 λευκά μανιτάρια σε φετάκια
1 μεγάλο μήλο ξεφλουδισμένο σε μέτρια κομμάτια
1 μικρό φλυτζανάκι κόκκινο κρασί ημίγλυκο
3 κ. σ. μηλόξυδο
1 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
Αλατοπίπερο
1/3 κ. γ. τριμμένο κόλιανδρο
Λίγες σταγόνες worcestersauce
½  κ. γ. σουμάκ  
Λίγο λάδι για την κατσαρόλα
1 φλ. Ζεστό νερό



Βάζεις το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει και πετάς μέσα όλα τα λαχανικά να αρπάξουν λιγάκι. Σβήνεις με το κρασί και το ξύδι, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις μέσα όλα τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και το μήλο. Ρίχνεις και το νερό, κλείνεις το καπάκι και σιγοβράζεις για 30 με 45 λεπτά. Δοκιμάζεις και ελέγχεις. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό. Θέλουμε να βγεί μελωμένο και μαγειρεμένο μεν κριτσανιστό δε. Είναι τέλειο!!!

Α!!! Μην ξεχάσω!!! Από τη στιγμή που θα ρίξεις το μήλο στην κατσαρόλα, σταματάς να ανακατεύεις με κουτάλα το φαγητό επειδή λιώνει πολύ εύκολα και καταστρέφεται. Για να ανακατέψεις, ανασηκώνεις την κατσαρόλα και την ταρακουνάς ζωηρά. Αυτό αρκεί!!!!