Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΥΠΑ μουπες μανταλάκια!!!!!

Ζεσταίνει, χορταίνει, έχει βιταμίνες, φυτικές ίνες και στερείται θερμίδων. Μπορείς να φας ένα πιάτο τίγκα χωρίς κανένα φόβο να κάνεις πισινό αεροδρόμιο και θα ρίξεις εκτός από το δείκτη της ζυγαριάς και αυτόν της χοληστερίνης, των τριγλικεριδίων και πάει λέγοντας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις ότι ζαρζαβατικό έχει ξεμείνει στο ψυγείο και διαφορετικά θα έπαιρνε το δρόμο προς τα σκουπίδια, δεδομένου ότι της ταιριάζει άνετα οτιδήποτε φυτρώνει στη γη, χωρίς περιορισμό. Εγώ την τρώω στη θέση της σαλάτας συνοδεία οποιουδήποτε κύριου φαγητού υπάρχει διαθέσιμο, ενώ συνδυασμένη με ένα γιαούρτι ή κανά δύο αυγά ή λίγο τυρί αποτελεί πλήρες γεύμα. Τις ποσότητες των λαχανικών τις καθορίζεις ανάλογα με την τελική ποσότητα που θέλεις να προκύψει, γι’ αυτό και δεν αναφέρω συγκεκριμένες αναλογίες. Έχουμε και λέμε:

Μανιτάρια, πιπεριά, καρότο, μπρόκολο, καλαμπόκι, πράσο, πατάτα, σέλερυ, άνηθο, μαϊντανό και όποιο άλλο λαχανικό έχεις στο ψυγείο και δεν το αναφέρω, όλα κομμένα κομματάκια.

Χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στο μούλτι που τις κρατάμε σε μπωλ ξεχωριστά, λάδι (να καλύψει το πάτο της κατσαρόλας καλά), ένα φλυτζάνι λευκό κρασί και 3 κ. σ. αστεράκι ή ρύζι ή πεπονάκι ή κριθαράκι ή ότι σου αρέσει τέλος πάντων.

Από μυρωδικά υπάρχει επίσης τεράστιο περιθώριο αυτοσχεδιασμού. Εγώ βάζω, και ο συνδυασμός έχει πραγματικά πετύχει, τα εξής: 1 κ. σ. πελτέ, 1 κ. γ. αλάτι, 1/3 κ. γ. μαύρο πιπέρι, μπόλικη γλυκιά πάπρικα, ½ κ. γ. τριγωνέλα, ½ κ. γ. τριμμένο σετσουάν, ½ κ. γ. κόλιανδρο, ½ κ. γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ. γ. ρίγανη, 1 κ. γ. θυμάρι, 1 κ. γ. εστραγκόν και 2 κ. σ. worcestershire sauce.  

Ζεσταίνεις το λάδι και σωτάρεις τα λαχανικά ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΟΝΟ (είπαμε να το φτιάξουμε υγιεινά!!!). Σβήνεις με το κρασί, πετάς μέσα τις ντομάτες και περιμένεις να πάρουν μια βράση. Μόλις αρπάξει, ρίχνεις ζεστό, κατά προτίμηση, νερό. Επειδή εμένα η σούπα μου αρέσει να έχει ζουμάκι, φροντίζω το νερό να καλύπτει καλά τα λαχανικά. Μετά ρίχνεις το αλατοπίπερο, τον πελτέ και ότι μυρωδικό γουστάρεις. Το αφήνεις να βράσει σε μέτρια φωτιά κανένα τριάρι τέταρτα, ίσως και μία ώρα. Έχεις τον νου σου, ελέγχεις και δοκιμάζεις. Μόλις δεις ότι η σουπίτσα είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνεις μέσα και το αστεράκι και ανακατεύεις κάθε λίγο και λιγάκι. Σε κανένα 10λεπτο θα είναι έτοιμη!!!!

2 σχόλια:

  1. Kαλώς σε βρήκα Σόφη! Λατρεύω σουπίτσες! Μ'αρέσει ο τρόπος που γράφεις! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την!!! Σε ευχαριστώ πολύ! Δοκίμασέ την και θα λατρέψεις τις σουπίτσες ακόμη περισσότερο... Καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή