Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κολοκύθια, κολοκύθια, κόλο – κολοκύθια!!!!



Αυτή η ανάρτηση αφορά τον τρόπο που τα πάσης φύσης κολοκύθια μπαίνουν σε πιτούλες και μας φτιάχνουνε τη μέρα. Στην αλμυρή κολοκυθόπιτα μπορούμε να βάλουμε είτε τα απλά μικρά κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη, είτε τις πράσινες κολοκύθες (που όταν ωριμάσουνε πορτοκαλίζουν) των οποίων το εσωτερικό ‘ξύνουμε’ με κουτάλι υπομονετικά υπομονετικά μέχρι να συγκεντρώσουμε την πολυπόθητη ψίχα. Στην γλυκιά κολοκυθόπιτα βάζουμε την πορτοκαλί γλυκιά κολοκύθα της οποίας το εσωτερικό ξύνουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν δούμε ότι τρίβοντάς τα βγαίνουνε πολλά ζουμιά, φροντίζουμε να τα ξεφορτωθούμε. Οι χρυσοχέρες μπορούν να ανοίξουν χειροποίητο φύλλο. Εγώ, για την ώρα, αγοράζω έτοιμο φύλλο κουρού ή χωριάτικο. Τα υλικά τα δίνω με όχι ακριβείς δοσολογίες γιατί τις συνταγές μου τις μετέφερε η γιαγιά μου που πάντα μαγειρεύει με το μάτι. Παρόλα αυτά δεν απαιτείται ακρίβεια υλικών. Πετυχαίνει όπως και να ‘χει.

Αλμυρή κολοκυθόπιτα:
  • Κολοκύθια/κολοκύθα ποσότητα που να γεμίζει το μέσο περίπου ενός μέτριου ή μεγάλου ταψιού (Ανάλογα πόσο χοντρούλα τη θέλουμε. Εγώ την προτιμώ λεπτή.)
  • 5 μέτρια αυγά
  • 1 γεμάτη χούφτα γλυκό τραχανά
  • Τυρί (Εμείς βάζουμε ξερή μυζήθρα του χωριού που είναι αρκετά αλμυρή. Εδώ η δοσολογία εξαρτάται από το πόσο αλμυρή θέλει την πίτα ο καθένας. Πάρτε κάποιο αλμυρό τυράκι τριμμένο, ρίξτε 2-3 κουταλιές, δοκιμάστε και, αν χρειαστεί, προσθέστε όσο επιπλέον θέλετε.)
  • Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Γλυκιά κολοκυθόπιτα:
  • Γλυκιά κολοκύθα επίσης μετρώντας την ποσότητα σύμφωνα με το ταψί και το πάχος που θέλουμε να έχει η πίτα
  • ½ - 1 ποτηράκι κρασιού ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκιά μας αρέσει
  • 2 χούφτες μαλακό ρύζι (πχ γλασέ)
  • Κανέλα

Η διαδικασία είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Λαδώνουμε το ταψί μας, στρώνουμε το ένα φύλο, στρώνουμε στο φύλλο τα υλικά που έχουμε έτοιμα ανακατεμένα σε μπωλ, καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το βρέχουμε με λίγο γάλα ή αυγό, χαράζουμε απαλά την πίτα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω – κάτω και στην τελευταία σχάρα της κουζίνας, περίπου για 50 - 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει. Ανοίγουμε τον φούρνο και την ελέγχουμε. Την ανασηκώνουμε, επίσης, για να ελέγξουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κάτω φύλλο. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι για να στέκεται σωστά.  

Enjoy!!!!

1 σχόλιο: