Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σαλάτα όλο γλύκα

Για μια ατομική σαλάτα:

1 μεγάλη γλυκοπατάτα
2 βραστά αυγά κομμένα
3 μικρά λουκανικάκια κοκτέιλ σε ροδελίτσες (έβαλα γαλοπούλας light)
1 κόκκινη πιπεριά σε λεπτές ροδέλες
3 ελιές καλαμών
3 κ. γ. λάδι
Μπόλικο βαλσάμικο (έβαλα μαύρο)
Ρίγανη
Θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι δεν έβαλα αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε


Ανάλογα με το πόσες σαλάτες θα χρειαστεί να φτιάξεις, καθορίζεις τα υλικά. Πλένεις και σκουπίζεις τις πατάτες με τη φλούδα. Τις τυλίγεις σε λαδόχαρτο και μετά σε αλουμινόχαρτο, κάθε μία ξεχωριστά. Τις βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, με αντιστάσεις και τις αφήνεις για μία ώρα. Μετά τις τρυπάς με ένα πηρούνι. Αν είναι σκληρές, συνεχίζεις το ψήσιμο. Διαφορετικά, τις αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζεις και τις κόβεις σε κομμάτια. Βάζεις κάθε μία σε μεγάλο, ρηχό πιάτο, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και τις τσακίζεις. Δε χρειάζεται οτιδήποτε άλλο. Είναι χορταστικότατο από μόνο του. Και κορίτσα…. δεν παχαίνει. Η γλυκοπατάτα έχει ελάχιστες θερμίδες…..

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!
Θα βρεις πολλά είδη γλυκοπατάτας εκεί έξω. ΜΗΝ πάρεις αυτές που είναι ροζ από μέσα. Είναι οι συνηθέστερες, είναι υπερβολικά γλυκές και μάλλον κατώτερης ποιότητας. Ψάξε βρες αυτές που είναι λευκές από μέσα. Σε κάποιον πάγκο λαϊκής θα διατίθενται σίγουρα τους χειμωνιάτικους μήνες. Είναι υπόγλυκες και θυμίζουν έντονα κάστανο. 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Φακές φάκες (γιατί θέλεις να τις φας όλες….)

Βγαίνουν απλά υπέροχες!!!!!

Για 2 άτομα:

•    1 κούπα φακές καλά πλυμένες (έβαλα πράσινη φακή βιολογική)
•    2 ½  κούπες νερό
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 σκορδάκια ολόκληρα
•    2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
•    1 κ. σ. πελτέ
•    2 δαφνόφυλλα
•    1/2 ποτήρι κρασιού λευκό βαλσάμικο
•    4 κόκκους πιπέρι
•    4 μπαχάρια
•    ½ κ. γ. κύμινο
•    ½ ποτήρι κρασιού λάδι
•    Μερικές σταγόνες worcestershire ή soya sauce
•    1 κ. γ. ρίγανη
•    1 κ. γ. εστραγκόν
•    ½ κ. γ. κορίανδρο σπασμένο στο γουδί
•    1 ½ κοφτό κ. γ. αλάτι



Βάζεις σε μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι. Περιμένεις να πάρουν μια βράση. Ανακατεύεις και χαμηλώνεις το μάτι στο ελάχιστο. Εγώ από το 3 που είναι το μάξιμουμ, το χαμήλωσα στο 0,5!!! Μετράς να περάσει μιάμιση ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, οπότε και θα είναι έτοιμο. Μόλις περάσει 1 ώρα, ελέγχεις. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο έξτρα καυτό νερό. Επειδή όλα τα όσπρια δεν είναι ίδια, οι χρόνοι μπορεί να διαφοροποιούνται. Λίγο προτού σβήσεις το μάτι, ρίχνεις και το αλάτι. Bon appetite!!!

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Γυμνή στ' αμπέλι μα δε με μέλλει μα δε με μέλλει (γιατί???)

Ρακόμελο

Βάζουμε σε κατσαρολάκι ρακί, όσα σφηνάκια θέλουμε να τσακίσουμε. Ρίχνουμε ένα ξύλο κανέλας, μισό κουταλάκι μέλι για κάθε σφηνάκι και ένα γαρύφαλλο για κάθε σφηνάκι. Σιγοβράζουμε προσεκτικά γιατί φουσκώνει και χύνεται (!!!) και σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύεται με ότι ξηροκάρπι, καναπέ, ελιά, τουρσί, τυρί βάζει ο νους.

Ιδιαιτέρως χρήσιμο για να πετύχεις βρώμικους σκοπούς. Θέλεις να εξασφαλίσεις υπογραφή, να κλείσεις συμφωνία, να αποπλανήσεις, να περάσει το δικό σου??? Φτιάχνεις μεγαλούτσικη ποσότητα και το έλυσες το πρόβλημα!!!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΥΠΑ μουπες μανταλάκια!!!!!

Ζεσταίνει, χορταίνει, έχει βιταμίνες, φυτικές ίνες και στερείται θερμίδων. Μπορείς να φας ένα πιάτο τίγκα χωρίς κανένα φόβο να κάνεις πισινό αεροδρόμιο και θα ρίξεις εκτός από το δείκτη της ζυγαριάς και αυτόν της χοληστερίνης, των τριγλικεριδίων και πάει λέγοντας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις ότι ζαρζαβατικό έχει ξεμείνει στο ψυγείο και διαφορετικά θα έπαιρνε το δρόμο προς τα σκουπίδια, δεδομένου ότι της ταιριάζει άνετα οτιδήποτε φυτρώνει στη γη, χωρίς περιορισμό. Εγώ την τρώω στη θέση της σαλάτας συνοδεία οποιουδήποτε κύριου φαγητού υπάρχει διαθέσιμο, ενώ συνδυασμένη με ένα γιαούρτι ή κανά δύο αυγά ή λίγο τυρί αποτελεί πλήρες γεύμα. Τις ποσότητες των λαχανικών τις καθορίζεις ανάλογα με την τελική ποσότητα που θέλεις να προκύψει, γι’ αυτό και δεν αναφέρω συγκεκριμένες αναλογίες. Έχουμε και λέμε:

Μανιτάρια, πιπεριά, καρότο, μπρόκολο, καλαμπόκι, πράσο, πατάτα, σέλερυ, άνηθο, μαϊντανό και όποιο άλλο λαχανικό έχεις στο ψυγείο και δεν το αναφέρω, όλα κομμένα κομματάκια.

Χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: 2 μεγάλες ντομάτες περασμένες στο μούλτι που τις κρατάμε σε μπωλ ξεχωριστά, λάδι (να καλύψει το πάτο της κατσαρόλας καλά), ένα φλυτζάνι λευκό κρασί και 3 κ. σ. αστεράκι ή ρύζι ή πεπονάκι ή κριθαράκι ή ότι σου αρέσει τέλος πάντων.

Από μυρωδικά υπάρχει επίσης τεράστιο περιθώριο αυτοσχεδιασμού. Εγώ βάζω, και ο συνδυασμός έχει πραγματικά πετύχει, τα εξής: 1 κ. σ. πελτέ, 1 κ. γ. αλάτι, 1/3 κ. γ. μαύρο πιπέρι, μπόλικη γλυκιά πάπρικα, ½ κ. γ. τριγωνέλα, ½ κ. γ. τριμμένο σετσουάν, ½ κ. γ. κόλιανδρο, ½ κ. γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ. γ. ρίγανη, 1 κ. γ. θυμάρι, 1 κ. γ. εστραγκόν και 2 κ. σ. worcestershire sauce.  

Ζεσταίνεις το λάδι και σωτάρεις τα λαχανικά ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΟΝΟ (είπαμε να το φτιάξουμε υγιεινά!!!). Σβήνεις με το κρασί, πετάς μέσα τις ντομάτες και περιμένεις να πάρουν μια βράση. Μόλις αρπάξει, ρίχνεις ζεστό, κατά προτίμηση, νερό. Επειδή εμένα η σούπα μου αρέσει να έχει ζουμάκι, φροντίζω το νερό να καλύπτει καλά τα λαχανικά. Μετά ρίχνεις το αλατοπίπερο, τον πελτέ και ότι μυρωδικό γουστάρεις. Το αφήνεις να βράσει σε μέτρια φωτιά κανένα τριάρι τέταρτα, ίσως και μία ώρα. Έχεις τον νου σου, ελέγχεις και δοκιμάζεις. Μόλις δεις ότι η σουπίτσα είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνεις μέσα και το αστεράκι και ανακατεύεις κάθε λίγο και λιγάκι. Σε κανένα 10λεπτο θα είναι έτοιμη!!!!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ


Ως γνήσια καλοφαγού και τεμπέλα δε θα μπορούσα να ξεκινήσω με τίποτα διαφορετικό από ένα…. Τεμπέλικο πιάτο! Πρόκειται στην ουσία για κρύα σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά εποχής, νοστιμότατη, υγιεινή και φυσικά…. Πανεύκολη!!!!

Οι ποσότητες που δίνω αντιστοιχούν σε 5 κανονικές μερίδες κάθε μια από τις οποίες αποδίδει περίπου 470 θερμίδες….. Καθόλου άσχημα δηλαδή…..

ΥΛΙΚΑ

-         1 πακέτο φιογκάκια 500 γρ. (εγώ χρησιμοποιώ ζυμαρικά ολ. Άλεσης και τα προτείνω ανεπιφύλακτα)
-         2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο
-         1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
-         2 μεγάλες ντομάτες (μόνο τη σάρκα, όχι τα σποράκια)
-         1 μικρό αγγούρι (αν είναι βιολογικό, δεν καθαρίζω τη φλούδα του)
-         10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι (λατρεύω τις καλαμών!!!)
-         Χυμός 1 λεμονιού
-         Κάππαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράζετε τα ζυμαρικά, προσθέτοντας λίγο λαδάκι στο νερό τους για να μην κολλήσουν, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Κόβετε σε λεπτές φετούλες τα λαχανικά και τις ελιές.

Αφήνετε τον τόνο να στραγγίξει από το λάδι.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγάλη σαλατιέρα και περιχύνετε με το λεμόνι.

Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα τη μακαρονοσαλάτα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΡΑΣΊ, ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑ





Έσπαγα το κεφάλι μου να βρω μια συνταγή που να είναι…. εύγευστη, γιορτινή, εύκολη (γιατί αρνούμαι πεισματικά να βγω από τη βολή μου), να ξεφεύγει κάπως από τα τετριμμένα και ταυτόχρονα να παραμένει σχετικά διαιτητική. Ερεύνησα διάφορες συνταγές, συμβουλές και ιδέες, πάντρεψα πολλά διαφορετικά στοιχεία και προέκυψε το θαύμα!!! Ιδού το κατόρθωμά μου!!!

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

•    700 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (άπαχο και κομμένο σε μέτριες μπουκιές)
•    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ πακέτο λευκά μανιτάρια (κομμένα στα δύο)
•    10 κάστανα (τα καθαρίζουμε ωμά και τα ψιλοκόβουμε)
•    2 χούφτες αποξηραμένα cranberries
•    1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί (έβαλα sauvignon)
•    Λάδι (να καλύπτει καλά τον πάτο της χύτρας)
•    2 κ. σ. νισεστέ
•    1 κ. γ. αλάτι
•    ½ κ. γ. πιπέρι
•    1 κοφτό κ. γ. πάπρικα γλυκιά
•    2 κ. σ. Worcestershire sauce
•    1 ξύλο κανέλας
•    ½ κ. γ. κύμινο
•    4 μπαχάρια
•    Μερικοί σπόροι κόλιανδρου  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θα χρησιμοποιήσετε τη χύτρα. Ρίχνετε το λάδι και το βάζετε σε υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνετε μέσα κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

 Έπειτα ρίχνετε το κρέας και, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένετε να ροδίσει.

Τώρα, τη σειρά τους παίρνουν τα μανιτάρια. Τα ρίχνετε στη χύτρα και μετά από 2 λεπτά προσθέτετε το κρασί και την Worcestershire sauce. Ρίχνετε επίσης τα κάστανα, τα cranberries, το πιπέρι, την πάπρικα, την κανέλα, το κύμινο, τα μπαχάρια και τον κόλιανδρο. Το αλάτι ΔΕΝ το ρίχνετε σε αυτή τη φάση αλλά το κρατάτε στην άκρη για αργότερα.

Τώρα ρίχνετε στο φαγητό νερό (αν το έχετε ζεστάνει θα είναι ακόμα καλύτερα!), ποσότητα τόση, ώστε να το καλύπτει επαρκώς και κλείνετε τη χύτρα. Από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνετε το μάτι στο 1 και μετράτε μισή ώρα.

Μόλις περάσει το μισάωρο, ανοίγετε τη χύτρα, ελέγχετε αν το κρέας έχει γίνει όσο τρυφερό χρειάζεται (αν είναι σκληρό θα πρέπει να παρατείνετε το χρόνο μαγειρέματος) και προσθέτετε το αλάτι και τον νισεστέ. Δυναμώνετε και πάλι τη θερμοκρασία στο μέγιστο και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει.

Το συνόδευσα με ρύζι basmati που ενώ έβραζε του πρόσθεσα κρόκο κοζάνης και παπαρουνόσπορο. Ταιριάξανε απίθανα!!! Εκτιμώ πως θα του πήγαινε επίσης πολύ ψητή γλυκοπατάτα που δένει όμορφα με το κάστανο. Φαντασία να έχουμε......

Καλοφάγωτο!!!!