Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ


Η σημερινή συνταγή περιλαμβάνει – μα τι άλλο;;; - ζυμαρικά!!!! Μαγειρεμένα όμως με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και με υλικά εποχής που κατακλύζουν τους πάγκους της λαϊκής και τα βρίσκουμε όχι μόνο φρεσκότατα αλλά και πάμφθηνα….

Πανεύκολο φαγητό, μυρωδάτο, πρωτότυπο, υγιεινό και ελαφρύ! Ιδανικό για εκείνες της μέρες που θέλετε να μαγειρέψετε κάτι ώστε να ξεφεύγει από το κρέας. Σίγουρα δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει και είμαι περήφανη που το παρουσιάζω.

Πρόσφατα και εντελώς τυχαία ανακάλυψα μια σχετική συνταγή σε μια περιήγηση μου στο διαδίκτυο. Άλλαξα μερικά στοιχεία, πρόσθεσα κάποια άλλα, την προσάρμοσα περισσότερο στο προσωπικό μου γούστο και στις επιταγές της υγιεινής, μεσογειακής διατροφής και…… βουαλά!!!!!!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. σπαγγέτι (ή άλλο ζυμαρικό της προτίμησής σας. Προτιμήστε πάντως να είναι ολικής αλέσεως.)
  • 4 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 4 κολοκυθοανθούς ψιλοκομμένους
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο ή γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (και τα δύο μας κάνουν οπότε βάζετε ότι σας βρίσκεται πρόχειρο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 4 – 5 λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • Μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους και αφήστε να στραγγίζουν.

Βάζετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα να κάψει καλά. Η ποσότητα να είναι τόση ώστε να καλύπτει καλά τον πάτο της κατσαρόλας.

Σωτάρετε σε χαμηλή θερμοκρασία το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν μαραθούν, προσθέστε το κολοκύθι και το καρότο. Ανακατεύετε καλά και μετά από λίγο προσθέτετε επιπλέον τους ανθούς, τα μανιτάρια και τον άνηθο.

Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε όλα μαζί να μαγειρευτούν για περίπου ένα δεκάλεπτο ανακατεύοντας συχνά και τσεκάροντας ότι το φαγητό δεν άρπαξε ή δεν στέγνωσε.

Ήρθε η ώρα του τυριού. Ρίξτε το στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε έτσι ώστε να λιώσει και να πάει παντού.

Τώρα έχετε δύο επιλογές σερβιρίσματος: Είτε βάζετε μια μερίδα σπαγγέτι σε 4 πιάτα και στρώνετε από πάνω μια γενναιόδωρη ποσότητα από το μείγμα λαχανικών που φτιάξατε, είτε ρίχνετε στην κατσαρόλα με το μίγμα τα βρασμένα ζυμαρικά και τα ανακατεύετε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα. (Προσωπικά προτιμώ το πρώτο αλλά…. Γούστα είναι αυτά!!!)

Σε κάθε περίπτωση, μόλις βάλετε το φαγητό στα πιάτα, το πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιιπέρι! Του πάει εξαιρετικά και κάνει τη διαφορά!!!!

Σημ: ΔΕΝ θα βάλουμε αλάτι, καθώς το τυρί είναι μπόλικο και αρκετά πικάντικο ώστε να δώσει από μόνο του την αψάδα που θέλουμε. Διαφορετικά θα βγει υπερβολικά αλμυρό.

Συνοδέψτε με ντοματοσαλάτα και παγωμένη μπύρα. 

Μην αργήσετε να πλύνετε την κατσαρόλα γιατί, εαν το τυρί κρυώσει και στερεοποιηθεί επάνω στην επιφάνεια, θα παιδευτείτε πολύ στο πλύσιμο.... Δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή....

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!!!!

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ


Σήμερα έχω συνταγή - αντίδοτο στις τελευταίες δύσκολες μέρες με τις ραγδαίες πολιτικές – κοινωνικές εξελίξεις που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο και ατάραχο….
(Ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας έπαιξε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ένα θέατρο παραλόγου, καταλήγοντας ατσούμπαλα σε έναν ασήμαντο ανασχηματισμό που είναι βέβαιο πως καμία προηγούμενη πολιτική δε θα αλλάξει και θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε εκλογές……)

Θα σας μιλήσω λοιπόν για κεράσια…. Μάλιστα! Κεράσια! Γλυκά, όμορφα κεράσια με πλήθος ευεργετικών βιταμινών, σίδηρο, φυτικές ίνες και γλυκιά γεύση με ελάχιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Μας δίνουν ενέργεια και αποτοξινώνουν συκώτι και έντερο με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Σας έχω και έξτρα κολπάκι που κάπου είχα διαβάσει, το δοκίμασα και είχε όντως αποτέλεσμα: Κρατήστε τα κοτσανάκια των κερασιών που θα καταναλώσετε, βράστε τα για 10 λεπτά σε μπόλικο νερό και ‘το τσάι’ που θα προκύψει, πιείτε το! Δρα διουρητικά, αδυνατίζει και βοηθάει το δέρμα να λάμψει!!!!

Πάμε γρήγορα στη συνταγή τώρα:


ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ κεράσια καθαρισμένα από κοτσάνια και κουκούτσια
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη ή φρουκτόζη
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη ή υποκατάστατο
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο (εγώ προτιμώ το φυτικό)
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν βρείτε ολικής αλέσεως, ακόμα καλύτερα!)
  • Λίγο βούτυρο ακόμα για τη φόρμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου.

Πάρτε μια φόρμα και αφού την βουτυρώσετε στρώστε στον πάτο τα κεράσια. Προσαρμόστε την ποσότητα των κερασιών ανάλογα με τη φόρμα ούτως ώστε να καλύπτουν πλήρως τον πάτο. Η ζύμη δε μας νοιάζει εάν βγεί λίγο πιο λεπτή ή πιο χοντρούλα. Θέλουμε όμως οπωσδήποτε τα κεράσια να στρώνουν επαρκώς τη βάση.

Ανακατέψτε τώρα σε ένα μπωλ την καστανή ζάχαρη παρέα με την άχνη, το αλεύρι και το βούτυρο σε κομμάτια.

Δουλέψτε το τώρα όλο αυτό με τα χεράκια μέχρι να κάνει ‘ψίχουλα’. Προσέξτε: σε αυτή τη συνταγή, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες συνταγές κέικ – τάρτας, ΔΕ θέλουμε να γίνει η ζύμη ομοιογενής αλλά να κάνει σβόλους. Μην σας τρομάξει αυτό. Είναι φυσιολογικό.

Σκεπάζετε τα κεράσια με τη ζύμη που φτιάξατε, βάζετε στον φούρνο τη φόρμα και ψήνετε για 30 με 35 λεπτά.

Απολαμβάνετε με μέτρο!!! Θα δείτε ότι στα υλικά έχω δώσει και εναλλακτικές για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, θέλουν να χάσουν βάρος ή έχουν προβλήματα υγείας (διαβήτη κλπ). Προσαρμόστε τη στα μέτρα σας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την ώρα που θα καθαρίζετε τα κεράσια, σώστε το ζουμάκι τους και ρίξτε το κι αυτό στη φόρμα μαζί με τα κεράσια. Μου αρέσει πάρα πολύ να συνοδεύω την τάρτα με παγωτό σοκολάτα και το προτείνω ανεπιφύλακτα!!!!!!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ


Υγιεινό, ελαφρύ, μυρωδάτο φαγάκι που θα λατρέψουν οι οπαδοί των λεμονάτων κατσαρόλας. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες συνταγές αλλά κατατάσσω τη συγκεκριμένη στα τοπ καθότι είναι γευστικά ισορροπημένη και ικανοποιεί λίγο πολύ όλα τα γούστα.

ΥΛΙΚΑ

·        1 στήθος γαλοπούλας σε κομματάκια
·        1 κουτί φρέσκα λευκά μανιτάρια σε ροδέλες
·        1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·        1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
·        2 πιπεριές σε ροδέλες (ότι χρώμα θέλετε – προσωπικά αγαπώ τις πράσινες γιατί πικρίζουν λίγο όταν μαγειρεύονται)
·        Τον χυμό ενός λεμονιού
·        2 κ. σ. μουστάρδα
·        1 κ. γ. αλάτι
·        ½ κ. γ. πιπέρι
·        Ρίγανη, δενδρολίβανο
·        1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
·        1 ποτηράκι καφέ λευκό ξηρό κρασί

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χρησιμοποιείτε τη χύτρα σας. Βάζετε το λάδι και μόλις ζεσταθεί καλά, σωτάρετε τη γαλοπούλα, το κρεμμύδι και το σκορδάκι, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Μόλις η γαλοπούλα ‘ασπρίσει’, τη σβήνετε με το κρασί.

Σε δύο ποτήρια νερό, διαλύετε τη μουστάρδα, το λεμόνι, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και ρίχνετε αυτό το μίγμα στη χύτρα. Τώρα σκεπάστε τη χύτρα με το καπάκι της αλλά ΜΗΝ την κλείσετε και αφήστε το φαγάκι να βράσει για μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.

Ήρθε η ώρα των λαχανικών. Αφαιρέστε το καπάκι από τη χύτρα και προσθέστε τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Αν κρίνετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα, μπορείτε να το κάνετε σε αυτό το στάδιο. Να έχετε πάντως υπόψιν ότι τα λαχανικά θα βγάλουν και το δικό τους ζουμάκι κατά τον βρασμό.

Τώρα κλείστε την χύτρα και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμα σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια κλείστε το μάτι και αφήστε τη χύτρα κλειστή για 10 λεπτά ακόμη να ηρεμήσει και να ‘κάτσει’.

Συνοδεύεται ιδανικά από άγριο ρύζι ή ρύζι μπασμάτι. Την τελευταία φορά που το μαγείρεψα, πειραματίστηκα προσθέτοντας σε 1 ½ φλιτζάνι μπασμάτι, ½ φλιτζάνι κινόα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!! Όσον αφορά το αλκοόλ, τόσο ένα δροσερό μοσχοφίλερο όσο και μια παγωμένη ξανθιά μπύρα υποστηρίζουν το φαγάκι μας χωρίς να εξουδετερώνουν τα φίνα αρώματά του……

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΒΟ


Εξαιρετικό φαγάκι, καλοκαιρινό, με υλικά εποχής, πεντανόστιμο και πολύ εύκολο!!!!! Είχα μάθει τη βασική συνταγή από τη γιαγιά μου, μαστόρισσα στα παραδοσιακά μαγειρέματα, και την αναπροσάρμοσα ώστε να βγει πιο λίγο πιο υγιεινή για τα σύγχρονα δεδομένα. Μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να την πετύχω, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο…..

ΥΛΙΚΑ

  • 800γρ. μοσχαρίσιο κρέας (άπαχο και κομμένο σε μικρά όμορφα κομμάτια)
  • 3 μελιτζάνες (κομμένες σε χοντρές φέτες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • ½ κ. γ. πιπέρι
  • 1 κ. γ. μπούκοβο γλυκό
  • ¾ ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. πελτέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θα χρησιμοποιήσετε τη χύτρα για να γίνει σύντομα το μοσχαράκι μαλακό και να λιώνει στο στόμα.

Βάζετε το λάδι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Σωτάρετε αρχικά το κρεμμύδι παρέα με το κρέας, ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει. Το κάνετε αυτό για μερικά λεπτά μέχρι να δείτε ότι το κρέας έγινε περισσότερο καφετί και λιγότερο κόκκινο.

Έπειτα προσθέστε το σκόρδο και τις μελιτζάνες και ανακατέψτε λίγο να τις πιάσει το λάδι ίσα ίσα ΧΩΡΙΣ να τσιγαριστούν όμως!!!

Τώρα μπορείτε να βάλετε το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και τον πελτέ καθώς και 1 ποτήρι νεράκι.

Κλείνετε τη χύτρα και αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Ανοίγετε μετά τη χύτρα και βλέπετε τι γίνεται μέσα. Αν δείτε ότι έχει περισσότερο νερό και λάδι απ’ όσο θέλετε, βράζετε με ανοιχτό καπάκι για ακόμα ένα τέταρτο περίπου, παρακολουθώντας το φαγητό συχνά πυκνά για να μην κολλήσει ή παραστεγνώσει. Θέλουμε να βγει ζουμερό (δηλαδή ούτε στεγνό ούτε πολύ νερουλό…. Αλλά σε μια ενδιάμεση κατάσταση).


Συνοδεύεται απαραιτήτως από μια δροσερή σαλάτα (το καλοκαίρι λατρεύω την αγγουροντομάτα με ρίγανη και λίγο ωμό ελαιόλαδο) και κρασί ή ουζάκι!!! Του πάει επίσης πολύ το ρύζι μπασμάτι. Γενικά να έχετε στα υπόψιν σας ότι επειδή το συγκεκριμένο φαγάκι είναι κάπως πικάντικο, θα πρέπει να το συνοδεύετε με δροσερές – ουδέτερες γεύσεις ώστε να εξισορροπείται η συνολική γεύση. Αν π.χ. θέλετε να βάλετε παρέα κάποιο τυράκι, προτιμήστε καλύτερα κάτι δροσερό και ήπιο τύπου ανθότυρο, μυζήθρα κλπ κλπ. Επιστρατεύστε το γούστο σας και τη φαντασία σας. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν πουθενά…

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!!

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Περάστε μέσα....... Κερνάω!!!!!!


Τις καλησπέρες μου!!!!!!!!

Η είσοδος μου συμπίπτει με την είσοδο του καλοκαιριού λοιπόν! Όχι πως τόσες μέρες κρυώνουμε αλλά τώρα υποδεχτήκαμε το καλοκαίρι πια και επισήμως. Ένα καλοκαίρι μάλλον αμφιλεγόμενο και σίγουρα αβέβαιο δεδομένου ότι στο τέλος του τα πράγματα στην πανέμορφη, κατά τα άλλα, χώρα μας ίσως είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με ότι έχουμε βιώσει μέχρι στιγμής......

Η αφεντιά μου λοιπόν, φύση αισιόδοξη, καλλιτεχνική και κάπως.... τρελούτσικη, θα σας κάνει παρεούλα απο 'δω και στο εξής σε μια προσπάθεια να πάει κόντρα στην κακή ψυχολογία και στα προβλήματα της καθημερινότητας  έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.  Η ενασχόληση με πράγματα στα οποία χρησιμοποιούμε τα χεράκια μας και το μεράκι μας για χάρη των άλλων είναι σίγουρο αντικαταθλιπτικό. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς άλλωστε.....  Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν (προς αποφυγή παρεξηγήσεων.... είμαι πιπίνι!!!) έχω ασχοληθεί πολύ με... κουζινοσκαλίσματα! Έχω ψάξει, έχω πειραματιστεί πολύ, είχα τραγικές αποτυχίες καθώς και ανέλπιστες επιτυχίες, εξακολουθώ να κάνω ανω κάτω την κουζίνα και αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να συγκεντρώσω πια και ηλεκτρονικά ένα, χαοτικό μεν πολύ αξιόλογο δε, αρχείο από χαρτιά λεκιασμένα με τα ανεξίτηλα ίχνη των καμωμάτων μου, όλων των πιθανών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών που βρίσκονται σκορπισμένα σε όλες τις γωνιές συρταριών, ντουλαπιών και τσαντών μου καθώς οτιδήποτε νέο ανακαλύπτω!!!!!

Σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε όσοι κοπιάσετε στο μαγαζί ετούτο:

-Είμαι ολοκαίριο μέλος της.... μπλογκόσφαιρας και παντελώς άσχετη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα ψάχνομαι για βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις. του συστήματος. Σύντομα θα το κατέχω πολύ περισσότερο το άθλημα. Μέχρι τότε... την κατανόησή σας και τα φώτα σας....
-Οι συνταγές που θα βρείτε εδω αναρτημένες είναι δοκιμασμένες στην πράξη. Έχουν πετύχει και φαγωθεί μέχρι το τελευταίο ψίχουλο και πήρανε τα εύσημα ακόμα και από τους πιο απαιτητικούς.
-Να ξέρετε επίσης ότι, εκτός από τη γεύση και την απόλαυση ενός φαγητού - γλυκού, βασικό θέμα για εμένα είναι το πόσο υγιεινό, ποιοτικό και παχυντικό είναι αυτό!!!! Μαγειρεύω με τον πλέον υγιεινό τρόπο προσπαθώντας να πετυχαίνω νοστιμιά και όφελος για τον οργανισμό ταυτόχρονα.
-Οι πιο πεπειραμένοι εννοείται πως μπορούν ελεύθερα να διορθώνουν ή και να προσθέτουν ιδέες, προτάσεις κλπ κλπ....



Καλώς σας βρήκα!!!!!